EEN LANGE LIJN VAN BOSWACHTERS EN JAGERS

Karl Mitterhauser is waarschijnlijk niet geschikt voor een kantoorbaan. Gelukkig werd hij in plaats daarvan boswachter en jager. Omdat de Mitterhausers al twaalf generaties lang op bossen en in het wild levende dieren en planten passen, zou iets anders bijna ondenkbaar zijn. De familieoverlevering rept zelfs over de avontuurlijke jacht op herten met de Oostenrijkse keizer Franz-Josef. Karl Mitterhauser volgde de familietraditie en is al meer dan 30 jaar een gepassioneerd boswachter en jager.
MET MIJN 50 JAAR, BEN IK BEHOORLIJK GEVESTIGD EN TEVREDEN. IK HOUD VAN MJN WERK EN DOE HET GRAAG.
KARL MITTERHAUSER

HET TERRITORIUM VAN KARL MITTERHAUSER

Het territorium van Karl Mitterhauser omvat ongeveer 8500 hectare in West-Oostenrijk. Het strekt zich uit van de bodem van het Zillertal tot 3000 m boven de zeespiegel. Maar de wilde dieren nemen hoe dan ook een kijkje achter de bergtoppen, grapt hij. Vroeger waren er hier zes boswachters en een bosbouwkantoor; nu past Karl Mitterhauser bijna in zijn eentje op de bossen en de in het wild levende planten en dieren. Maar niet helemaal, want de Alpenländische dachsbracke 'Bessy' helpt haar baasje waar ze maar kan.
IN TOTAAL ZORG IK VOOR ONGEVEER 8500 HECTARE. 4500 DAARVAN IS BOS, DE REST BERGEN EN ALPENWEIDEN.
KARL MITTERHAUSER

DE DAGELIJKSE HOUTOOGST

De boswachter houdt van het werken in en met de natuur. Maar er moet ook geld worden verdient, zegt hij, dus wordt er elke dag hout geoogst. Iedereen heeft een huis, iedereen heeft meubilair nodig, zegt Karl Mitterhauser. Hij heeft de supervisie over het kappen en afvoeren van de bomen naar de fabrieken, en houdt een oogje op de hygiëne in het bos, door omgevallen bomen en takken te verwijderen. Anders planten de schorskevers zich voort, aldus Karl Mitterhauser, en dan heb je een groot probleem.
IK VIND DAT JE ER HEEL GOED OVER NA MOET DENKEN VOORDAT JE BOSWACHTER WORDT. JE HEBT EEN ONGELOOFLIJK BELANGRIJK BEZIT IN HANDEN – ONZE NATUURLIJKE OMGEVING.
KARL MITTERHAUSER
GATOR FUNCTIE
KRACHTIGE LIER

DE JAGER EN ZIJN WILDE DIEREN

De jacht maakt ook deel uit van het werk van Karl Mitterhauser. In de zomer bewaakt hij de dieren in het wild; wanneer sneeuw valt zorgt hij dat de dieren worden gevoerd. Vroeger vertrokken de herten en reeën naar warmere gebieden in de winter. Tegenwoordig zijn die bergpaden door toerisme en verkeer afgesneden en moeten de dieren in plaats daarvan in de koude westelijke regio blijven. De boswachter en jager legt uit dat de dieren zouden sterven wanneer er twee meter sneeuw ligt. Daarom voeren we ze hooi in de winter.
GATOR FUNCTIE
VOLLEDIG TE OPENEN VOORRUIT
DIT WERK HEEFT VEEL VERSCHILLENDE FACETTEN, DIE ALTIJD VERANDEREN.
KARL MITTERHAUSER

EEN VERANDEREND BEROEP

In het territorium van Karl Mitterhauser oogsten mensen hout, beoefenen er landbouw, verzorgen alpenweiden en zorgen voor de wilde beesten. Maar het Zillertal in Oostenrijk heeft ook toerisme, skipistes en een recreatie-industrie. De boswachter en jager zegt dat je altijd een belans moet zoeken tussen de verschillende belangengroepen. Dat is tegenwoordig een deel van het werk, evenals gelijke tred houden met nieuwe technologie. Het werk verandert continu, zegt Karl Mitterhauser, je moet met je tijd meegaan.
WE NEMEN VAAK SCHOOLKLASSEN EN KINDEREN MEE NAAR HET BOS. IK GENIET ERVAN OM JONGE MENSEN MEER BEWUST TE MAKEN VAN NATUUR EN HUN OMGEVING. ZIJ ZIJN ONZE TOEKOMST.
KARL MITTERHAUSER

PLANTEN VOOR GENERATIES

Wat Karl Mitterhauser het meest aanspreekt bij zijn werk is het planten van jonge bomen – sparren, lariksen, parasolden en dennen in sommige laaggelegen gebieden – nadat volwassen bomen zijn gekapt. Het leggen van de basis voor de volgende 150 jaar kan enorm inspirerend zijn, geeft de boswachter en jager toe. En wie weet? Als de familietraditie zich doorzet, zullen de bomen die hij vandaag plantte op een goede dag misschien worden gekapt door zijn achterkleinkinderen.
John Deere Gator Series

De Gator-Serie Van John Deere

Ontdek Het Assortiment