Kemper StalkBuster ontvangt gouden medaille

Nieuws- & persberichten   6 september 2017
Kemper StalkBuster ontvangt gouden medaille

Hannover, 6 September 2017 – De nieuwe Kemper StalkBuster is speciaal ontworpen om de maisstoppels direct onder de maisbek van de hakselaar te verhakselen, waardoor het overwinterende leefgebied van de maisstengelboorder wordt vernietigd en het risico op fusarium in de grond wordt verminderd. Extra stoppelbewerking is dan niet meer nodig.

De StalkBuster is geïntegreerd in het basis frame van de Kemper maisbek. Een speciale klepel breekt elke stoppel rij voordat de wielen van de hakselaar en het transportvoertuig er overheen rijden. Als gevolg daarvan worden de stoppels niet alleen afgebroken maar ook in kleine stukken gebroken.

De bewegende versnellingsbak zorgt voor optimale aanpassing aan de bodem voor elke afzonderlijke rij, terwijl een pneumatisch druk systeem het volgen van de grondcontouren extra nauwkeurig maakt. Dit zorgt ervoor dat elke stoppel geheel tot beneden gebroken is. De klepel is gemaakt van hoog slijtvast materiaal om een lange levensduur te waarborgen.

Het lage vernietigen van de stoppels elimineert het habitat van de maisstengelboorder larven in de stoppels en vermindert daarmee het risico op fusariumontwikkeling. Daarnaast wordt opvolgende grondbewerking vergemakkelijkt.

Het energieverbruik van de StalkBuster is verassend laag. Met de directe aandrijving en de optimale bodemdruk van de individuele eenheden is er niet meer dan 4pk per rij nodig.

De StalkBuster verminderd de behoefte aan chemische toepassingen in gebieden welke door de maisstengelboorder getroffen zijn. Het totale economische voordeel van het gebruik van de StalkBuster wordt geschat op ongeveer €84 per ha, ten opzichte van de beste bestaande oplossing (bijv. klepelen).