Nieuws- & persberichten   17 maart 2017

Modeljaar 2018 updates voor John Deere zelfrijdende spuiten uit Horst (NL)

Modeljaar 2018 updates voor John Deere zelfrijdende spuiten uit Horst (NL)

John Deere introduceert een aantal product-updates voor hun in Nederland gebouwde zelfrijdende veldspuiten van modeljaar 2018. Naast de huidige R4040i met een capaciteit van 4000 liter, introduceert John Deere de R4050i met een capaciteit van 5000 liter. Machines van modeljaar 2018 worden voorzien van een nieuwe QuadControl-transmissie met Field Cruise-functie, PowrSpray gescheiden vloeistofsysteem met vulpauzefunctie. De nieuwe spuitboom gemaakt van koolstofvezel voorzien van drukcirculatie kan snel worden in- en uitgeklapt met de vertrouwde auto-fast-fold-functie, en is voorzien van TerrainCommand, automatische boomhoogte en variabele geometrieaansturing. De R4050i wordt momenteel getoond tijdens Roadshow-evenementen in Europa. (John Deere PowrSpray Tour 2017 , 23 t/m 25 mei in Nederland, kijk voor meer info op http://www.deere.nl/nl_NL/industry/agriculture/learn_more/powerspray-tour/powrspray-tour.page?

Beide modellen hebben een John Deere PVS 6.8 liter motor met een nominaal vermogen van 235 HP (176Kw) en een maximaal vermogen van 255hp (191Kw). Deze efficiënte motoren voldoen aan Stage IV/Final Tier 4 emissie-eisen door de integratie van een SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction) in combinatie met DEF.

De nieuwe QuadControl-transmissie heeft een volledig variabele hydraulische aandrijving bij elk wiel en een elektronisch gecontroleerde hydrostatische pomp. Chauffeurs kunnen met “Field Cruise” een gewenste rijsnelheid instellen welke, zodra deze ingeschakeld is, automatisch gehandhaafd wordt. Dit maakt het spuiten preciezer en productiever. De volledig variabele wielaandrijving maakt wielslipregeling op de afzonderlijke wielen mogelijk. Dit verbetert de mogelijkheid om te rijden tijdens extreem natte of hellende omstandigheden. QuadControl biedt de mogelijkheid spuitsnelheden tot 25km/u in te stellen.

Beide modellen beschikken over een PowrSpray-solutionsysteem. Dit innovatieve ontwerp heeft een gescheiden schoonwatersysteem met een vulsnelheid tot wel 1200 liter per minuut en een spuitsysteem met een spuitcapaciteit tot wel 1000 liter per minuut. De directe controle van de drukregeling via toerentalwijziging van de spuitpomp biedt de hoogste spuitnauwkeurigheid, terwijl het automatisch spoelen een snelle en betrouwbare reiniging mogelijk maakt. De unieke ‘‘Active Vul Pause’’-functie op de PowrFill-vulspoelbak helpt de chauffeur om gewasbeschermingsmiddelen toe te voegen zonder een stress veroorzakende race tegen de vulcapaciteit te strijden. De vulpauzemodus voorziet het gescheiden vulsysteem de vulspoelbak van schoon water voor het veilig schoonmaken van de containers en verpakkingen. Een nieuw waterbestendig toetsenbord aan de zijde van de machine maakt controle over het PowrSpray systeem mogelijk tijdens het vullen. Het PowrSpray vloeistofsysteem bestaat uit onderhoudsvriendelijke pompen, waardoor regelmatig pomponderhoud minimaal is.

Met een breedte van 18 of 36m is de duurzame spuitboom van koolstofvezel aanzienlijk lichter dan spuitbomen van staal of aluminium en tot wel 6 keer sterker dan staal. De spuitboom van koolstofvezel is speciaal ontworpen om de dynamische massa, welke veroorzaakt wordt door hoge spuitsnelheden van 20 tot 30 km/u, te kunnen weerstaan. De spuitboom van koolstofvezel biedt een verbeterde rijprestatie omdat deze ongeveer zes keer lichter is dan een gelijkwaardig ontwerp van staal. De lage inertie vermindert ongewenste zwiep- en rolbewegingen. John Deere’s TerrainCommand automatisch controlesysteem is standaard bij spuitbomen van koolstofvezel, met de mogelijkheid om de hoogte van de spuitboom en de variabele geometrie te controleren.

De 4000 liter R4040i is naast de reeks stalen spuitbomen van 24m tot 36m breed, optioneel beschikbaar met een 36m koolstofvezel spuitboom. De nieuwe R4050i zal standaard uitgerust zijn met een 36m spuitboom van koolstofvezel. Met de ultralichtgewicht spuitboom en een tank van 5000 liter is het volledig geladen gewicht slechts 300 kg meer dan zijn kleinere broer de R4040i, met verhoogde capaciteit en dezelfde hoge vermogen-gewichtsverhouding.

De centraal geplaatste cabine achter de vooras biedt optimaal zicht op het werk en een comfortabele werkpositie. Het chassis van de veldspuit onderscheidt zich middels XtraFlex-lucht geveerde onafhankelijke wielophanging, en een optionele hydraulische symmetrische of a-symmetrische spoorbreedte instelling. Tweewiel-, vierwiel- of hondengangbesturing kan worden gekozen vanuit de cabine, om het spoor te passen bij verschillende gewassen en veldcondities.

De R4050i is standaard uitgerust met een John Deere GreenStar 3 2630 touchscreen display met volledige FieldDoc spuitdocumentatie en ISOBUS compatibiliteit. De veldspuit wordt AutoTrac-klaar geleverd en met een gratis JD Link-abonnement voor vijf jaar, welke een aantal extra FarmSight precisielandbouwoplossingen mogelijk maakt, waaronder Remote Display Access, Wireless Data Transfer en Service Advisor Remote.

Het drukcirculatiesysteem houdt de spuitvloeistof tot aan de spuitdoppen in beweging, zelfs wanneer u niet spuit.

John Deere’s Automatic Section Control systeem biedt de optie om individuele spuitboomsecties aan- en uit te zetten wanneer u een vooraf gedefinieerd gebied betreedt of verlaat, inclusief kopakkers. Dit helpt om overlap te minimaliseren en onbehandelde gedeeltes te voorkomen, terwijl de LED-spuitboomverlichting u helpt om de hoge productiviteit s ’nachts in stand te houden.

Voor optimale veldprestaties en verbeterde gewasbescherming kan deze veldspuit uitgerust worden met UltraFlex banden zoals 480/80 R46 SprayBib of 520/85 R42 CeresBib. Met deze koolstofvezeltechnologie is de gewichtsverdeling optimaal 48% vs. 52% op de achteras, waarmee de lage druk optimaal over de bodem kan worden verdeeld.