Nieuws- & persberichten   31 januari 2017

SIMA 2017 (deel 2)

John Deere SESAM tractor

Rondebalenpersen en vierkantenbalenpersen

De nieuwe generatie balenpersen met vaste perskamer van John Deere

John Deere lanceert voor 2017 een nieuwe generatie ronde-balenpersen met vaste perskamer. De F441M is vanaf februari verkrijgbaar in de MultiCrop - en de Silage Special -versie, samen met de F441R en de nieuwe wikkelperscombinatie C441R, die speciaal zijn ontworpen voor extreem intensieve toepassingen. Alle modellen van de F441-serie (M en R) hebben een bredere perskamer van 1,17 tot 1,21 meter, wat zich automatisch vertaalt in een verhoogd baalgewicht.

De F441 ' MultiCrop ' is ontworpen voor alle oogstomstandigheden (nat tot zeer droog) en is uitgerust met een nieuw netbindingssysteem en een nieuwe kamervergrendeling. Bovendien hebben de premiummodellen F441R en C441R vanaf nu een 18e rol. U kunt kiezen uit een pick-up van 2 m of 2,20 m op de R-modellen, gecombineerd met een MaxiCut HC-rotor met hoge capaciteit die is voorzien van 13 of 25 messen. Naast de standaard pick-up van 2 m biedt de F441M voortaan als nieuwe opties een pick-up van 2,20 m en de RotoFlowrotor of MaxiCut HC-rotor met 13 messen.

De ingenieurs van John Deere hebben hun best gedaan om de veelzijdigheid en duurzaamheid van de F441-serie balenpersen te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in pick-ups die versterkt zijn met slijtbestendige stalen Hardoxplaten, nog robuustere aandrijfkettingen, rollen van nog sterker materiaal, lagers die nog zwaarder belastbaar kunnen worden. De F441R is dankzij deze verbeteringen 9% productiever dan het vorige model, wat overeenkomt met ongeveer vijf balen extra per uur.

Hetzelfde geldt voor de wikkelperscombinatie C441R. De wikkelaar heeft een 15% snellere wikkelarm die op een snelheid van 40 tpm werkt, een lange transporttafel en extra brede banden. Dit model is standaard beschikbaar met een enkele as of optioneel met een tandemas voor meer stabiliteit.

Big baler L1500-serie:

Achter zijn elegante silhouet herbergt de L1500-pers alles wat u nodig hebt om vaste, rechthoekige balen van hoge kwaliteit te produceren. Middenin de machine werken een grote baalkamer en een plunjer met hoge capaciteit samen om balen van constante dichtheid te produceren voor elk type zwad. Dankzij de baalkamer en de dubbele knopenlegger- en ventilatiesystemen bent u verzekerd van perfect gevormde balen.

Vanaf nu kunnen balenpersen van de L1500-serie optioneel worden uitgerust met een prechopper(voorhakselaar). De hakselaar verhoogt de inzetbaarheid van de machine en is ideaal voor klanten die stro willen hakselen (aardbeibedden, paddenstoelenteelt, strooisellagen voor de veehouderij enz.). Deze hakselaar heeft de grootste rotor van de markt (diameter 670 mm) en kan worden opgeklapt indien niet in gebruik. Hierdoor ontstaat een bodemvrijheid van 650 mm. De hakselaar kan af fabriek worden geïnstalleerd. De 48 messen en 2x49 tegenmessen staan garant voor een perfecte snede.

Het resultaat van dit ontwerp is een theoretische maailengte van 19,5 mm (0.77 in).

Gehakseld stro heeft een groter vocht absorptievermogen dan niet-gehakseld stro. Dankzij het grote absorptievermogen kent fijn gehakseld stro vele toepassingen:

  • Het is geschikt om stalstrooisel voor melkkoeien te maken en de uiers van de koeien schoon te houden, wat zeer belangrijk is in melkveebedrijven.
  • Het is geschikt om stalstrooisel voor varkens te maken en de dieren schoon te houden. Vervolgens blijft het gemakkelijk om drijfmest uit te rijden, omdat het systeem van de mestverspreider niet verstopt raakt.
  • Het stro kan worden gebruikt voor pluimveehouderijen waar bijvoorbeeld kippen of kalkoenen worden gehouden.
  • Het is geschikt voor de paddenstoelen- en aardbeienteelt.
  • Het kan tevens worden gebruikt om vezels toe te voegen aan de voeding van de koeien. Daarnaast verkort gehakseld stro de mengtijd die nodig is om porties voedsel te bereiden in de voermengwagen.

Bovendien levert gehakseld stro balen met een hoge dichtheid op. Dit vermindert het aantal balen per hectare/acre en dus ook de verwerkings- en transportkosten.

De nieuwe prechopper heeft vele instelmogelijkheden. Zo kan de eindgebruiker de machine gemakkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden en eisen. De hakseleenheid kan worden opgeklapt, waardoor een bodemvrijheid van 65 cm (25.6 in) ontstaat. Dit betekent dat de machine ook kan functioneren wanneer hakselen niet nodig is.

Voor een betere integratie is een speciale trekhaak ontworpen. Hierdoor werken de prechopper en de balenpers optimaal samen.

Er is tevens een optioneel weegsysteem verkrijgbaar. Dankzij dit geïntegreerde systeem kan de gebruiker in realtime gegevens over het gewicht van de balen aflezen van de display. Zo kan de gebruiker kiezen tussen facturatie per baal of op baalgewicht.

Crop care

Veldspuit:

Voor 2017 presenteert John Deere een nieuwe zelfrijdende veldspuit : de R4050i, met een maximaal vermogen van 255 pk.

De nieuwe R4050i-veldspuit heeft een tank van 5000 liter en de spuit is standaard uitgerust met een 36 meter brede carbonspuitboom. De carbonspuitboom weegt ongeveer 800 kg minder en is zes keer sterker dan het stalen model. Deze nieuwe spuitboom kan niet breken door stress of corrosie, factoren die de levensduur van stalen spuitbomen kunnen verkorten.

De carbontechnologie zorgt ook voor een betere gewichtsverdeling met 48% van het totaalgewicht aan de voorzijde en 52% aan de achterzijde. De benodigde bandenspanning is daardoor lager.

De R4050i is bovendien standaard uitgerust met de Powrspray-technologie (optioneel op getrokken veldspuiten van de R900i-serie) : het meest nauwkeurige, krachtige en gebruiksvriendelijke spuitsysteem ter wereld.

De nieuwe PowrSpray-oplossing van John Deere verlegt grenzen op het gebied van precisie en spuitprestaties. Dit systeem is uitgerust met twee circuits en biedt een vulsnelheid van 1200 l/min voor snelle en eenvoudige verrichtingen (vullen, mengen, spuiten en spoelen). Met de speciale schakelaars kunt u alle functies van de PowrSpray in een handomdraai bedienen. Het PowrSpray-systeem bevat twee afzonderlijke circuits: een spuitcircuit, aangedreven door een hogedrukpomp van 750 l/min, en een autonoom vulcircuit met een pomp van 1200 l/min die geoptimaliseerd is om de tank snel te vullen. Het vulcircuit komt nooit in contact met het spuitmiddel. Door deze volledig gescheiden opbouw is het restvolume 45% lager dan dat van traditionele systemen. Bovendien verloopt het spoelen sneller en beter.

Beide pompen werken onafhankelijk van het motortoerental. De gebruiker kan dus spuiten met een stationair draaiende motor, waardoor geluid en brandstofverbruik afnemen. De unieke droogloopbeveiliging schakelt de spuitpomp automatisch uit als er geen vloeistof meer gedetecteerd wordt. Dit voorkomt storingen.

De vulpomp waarborgt een debiet van 1200 l/min voor het vullen van de tank. De 'Active Pause'-functie geeft de nodige tijd om bestrijdingsmiddelen te doseren en in te spoelen. Er is een reservoir met schoon water aanwezig voor het spoelen van gebruikte containers.

Met het PowrSpray-systeem kan de gebruiker krachtiger en exacter roeren dan ooit tevoren. De pompen werken onafhankelijk van het motortoerental. De inhoud van de tank kan dus worden geroerd terwijl de trekker op hoge snelheid rijdt. De intensiteit van het roeren kan worden ingesteld vanuit de cabine en neemt automatisch af naarmate de tank leger wordt (door spuiten), wat schuimvorming voorkomt.

Om nauwkeurig te kunnen spuiten, moet het debiet regelbaar zijn. Het PowrSpray-systeem maakt rechtstreekse bediening van de spuitpomp nodig om het debiet snel te kunnen regelen. Dit staat garant voor nauwkeurige, constante prestaties. Deze functionaliteit is een perfecte aanvulling op de brede spuitbomen, automatische sectie-control en spuitfuncties van John Deere veldspuiten.

Over- of onderdoseren wordt geminimaliseerd of behoort compleet tot het verleden, zelfs tijdens variabele spuitwerkzaamheden met aanzienlijke verschillen in hoeveelheid liters per hectare. De spuitpomp werkt opnieuw onafhankelijk van het motortoerental. Het motortoerental kan dus worden verlaagd, waardoor geluid en brandstofverbruik afnemen.

Het eenvoudige, maar krachtige PowrSpray-systeem met twee circuits biedt een 45% lager restvolume dan eerdere machines. Na het spuiten blijft minder vloeistof in de machine achter, waardoor het spoelen sneller en efficiënter wordt afgerond. Met een druk op een knop in de cabine wordt het spoel- en verdunningssysteem in werking gesteld. De bijbehorende spoelmodus wordt automatisch geselecteerd.

Zelfs bij een verandering van gewas of spuitmiddel kan de klant erop vertrouwen dat de machine grondig gespoeld is.