NIEUWS- EN PERSBERICHTEN   6 november 2022

SIMA 2022

See & Spray™ komt naar Europa

See & SprayTM komt naar Europa

Voor elke meter werkbreedte is een camera gemonteerd, die groene planten bliksemsnel detecteert.

Op de SIMA van dit jaar presenteert John Deere See & Spray™ voor de eerste keer op de Europese veldspuiten die in Horst (Nederland) worden gebouwd. Na de introductie van See & Spray™ Select en Ultimate in de VS neemt John Deere de volgende belangrijke stap op weg naar precieze gewasbescherming.

Het See & Spray™-systeem voor Europa is gebaseerd op de See & Spray™ Select-technologie die al in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Het systeem maakt gebruik van cameratechnologie om kleurverschillen op het veld te onderscheiden. De camera's en andere hardwarecomponenten zijn direct in de spuitboom of het chassis van de machine verwerkt.  Voor elke meter werkbreedte is een camera gemonteerd, die groene planten bliksemsnel detecteert. Processors verwerken de afbeeldingen, waarna de spuitdoppen individueel voor spotbehandeling worden geactiveerd. De detectie van groen op de grond van het perceel maakt gericht toepassen van herbiciden vóór opkomst mogelijk. Al het onkruid dat zichtbaar is voor het blote oog wordt ook gedetecteerd door de camera's.    

See & Spray™ is echter niet alleen geschikt voor toepassing vóór opkomst, maar kan ook worden toegepast na opkomst bij rijgewassen. De rijgewassen kunnen door de veldspuit herkend worden, zodat het onkruid tussen de rijen gericht behandeld kan worden. Deze toepassing is mogelijk in alle fasen en voor alle rijgewassen voordat het bladerdak zich sluit, zodat de klant nog een extra behandeling met See & Spray™ in het groeiende gewas kan uitvoeren.

Getest onder verschillende omstandigheden  
See & Spray is wereldwijd al getest op zo'n 120.000 hectare. Het toepassingssucces is vergelijkbaar met dat van breed spuiten, maar het verbruik kan tot wel tweederde minder zijn. De eerste proeven in Europa gaven vergelijkbare resultaten te zien. Daarnaast kon het systeem geoptimaliseerd worden door See & Spray™ aan te passen aan de situatie in Europa.

See & Spray™ helpt bij het nemen van agronomische beslissingen    
Het See & Spray™-systeem kan de applicatie van herbiciden documenteren op de Gen 4-display in de cabine. In dat geval creëert de display een toepassingskaart met informatie over de locaties waar de herbicide is aangebracht. Die gegevens kunnen dan via JDLink™ naar het John Deere Operations Center worden gestuurd. Zo kunnen onder andere subzones met veel onkruid geïdentificeerd worden, voor optimalisatie van toekomstige maatregelen.

Beschikbaarheid en machine          
See & Spray™ Select wordt al verkocht met zelfrijdende veldspuiten in de VS. Deze machines zullen dit jaar voor het eerst op de markt komen in Centraal-Europa. Vanaf het voorjaar van 2023 is See & Spray™ op beperkte basis in Europa beschikbaar voor getrokken veldspuiten van de R900i-serie met spuitbomen van 36 en 39 meter. Vervolgens zal het systeem worden aangeboden als optie voor diverse John Deere veldspuiten uit Horst.

Voor gebruik op de getrokken veldspuiten van de R900i-serie zijn de volgende componenten vereist:        

  • PowrSpray-systeem
  • Spuitbomen met drukhercirculatie
  • TerrainCommand™ Pro
  • Afzonderlijke spuitdoppenregeling
  • Het JDLink™-systeem voor landbouwbeheer 
  • Gen 4-display
  • StarFire™ 7000-ontvanger