Onze top 5 met maaitips voor gezonde gazons

Maaien kan zoveel meer inhouden dan alleen cosmetisch korter maken. Als het op de juiste manier wordt gedaan, kan de algemene gezondheid en duurzaamheid van uw gazon flink worden verbeterd. Bekijk onze beste maaimethoden voor tip-top gazons.

Door correct te maaien kunt u onkruidvorming tegengaan, voedingsstoffen hergebruiken en een diepe wortelgroei stimuleren. De beste maaimethoden verschillen per seizoen, weeromstandigheid, grassoort en beheersintensiteit. Hieronder volgen een paar punten waar u rekening mee moet houden.

1. Essentieel: een scherp, correct gemonteerd maaimes

Een bot mes, of nog erger: een maaimes dat ondersteboven is gemonteerd, levert geen goed maairesultaat. Hierdoor ziet uw gazon er niet alleen gehavend uit – in het verwonde gras bevinden zich nu meer openingen waar insecten en ziektekiemen door kunnen binnendringen, volgens Laurie Trenholm, gazonspecialist van de Universiteit van Florida. Een scherpe snede met een scherp mes levert een mooi, gelijkmatig uiterlijk, dat bovendien veel gezonder is voor het gras.

2. Behandel uw grassoort op de correcte manier

Elke grassoort heeft een voorkeurslengte. Door de tijd nemen om de grassoort in uw gazon en de aanbevolen maaihoogte te achterhalen, kunt u een gezond en goed groeiend gazon krijgen, zegt Trenholm.

"De ideale maaihoogte is gebaseerd op de afmetingen van het blad van de betreffende grassoort. Grassen met smalle bladeren kunnen korter worden gemaaid, terwijl breedbladige soorten beter iets langer kunnen blijven", zegt Trenholm. St. Augustinus-gras staat bovenaan de lengtes bij breedbladige soorten en groeit het best bij een lengte van 3,5 tot 4 inches, terwijl Centipede-gras, dat dicht op de bodem groeit, moet op een lengte van 1 tot 2 inch worden gehouden.

3. Wat is nu de goede maaidekhoogte?

De grassoort is hierbij de belangrijkste factor, maar niet de enige. Een goede vuistregel voor maaien is om niet meer dan een derde van de aanwezige bladlengte per keer af te maaien.

Een korter gemaaid gazon kent vaak meer onkruidproblemen omdat het bladerdek niet zo dik is, zodat er meer zonlicht op de bodem komt en onkruidzaden laat ontkiemen. Als u uw gazon echter te lang laat groeien en het daarna extreem inkort, kan dat stress bij het gras veroorzaken. Dit leidt ertoe dat er voedingsstoffen aan het wortelstelsel worden onttrokken en de wortels achteruit gaan, wat uiteindelijk een uitgedund, ongezond gazon oplevert, zegt Clint Waltz, gazonspecialist van de Universiteit van Georgia. Het regelmatig korter maaien van een gazon dan wordt aanbevolen voor de betreffende grassoort heeft hetzelfde effect.

Het beste plan voor u is om de maaihoogte hetzelfde te houden gedurende het gehele jaar – laat de maaihoogte gewoon staan op de instelling die ideaal is voor uw grassoort.

4. Timing: Maai op het juiste tijdstip

Het is een kwestie van gezond verstand: Als uw gazon goed is bemest en besproeid, of als het gazon in een actieve groeiperiode is, moet u waarschijnlijk twee keer per week maaien. Als uw gazon in een winterslaaptoestand is, hoeft u wellicht helemaal niet te maaien. En als het gras lijdt onder een droogteperiode, moet u zeker niet maaien – zelfs lichte voetstappen kunnen dan schade veroorzaken.
Houd u zich aan de regel om niet meer dan een derde van het bladmateriaal per keer te verwijderen. Als de gewenste lengte van het gazongras bijvoorbeeld 2 inch bedraagt, moet u het gazon dus maaien als de lengte 3 inch bedraagt.

5. Wat te doen met het maaisel?

Als u het maaien goed bijhoudt en geen grote klompen materiaal verzamelt, kunt u het maaisel direct op het gazon aanbrengen. Het maaisel zit vol met voedingsstoffen die nuttig zijn voor uw gewas. Zelfs bladeren kunnen in beperkte mate worden gemulchd en worden achtergelaten als voeding voor de bodem.