Nieuws- en persberichten   9 november 2022

Sterk & Slim

De nieuwe 5ML tractor-serie van John Deere

De nieuwe 5ML tractor-serie van John Deere

De uitrusting van de 5ML maakt het mogelijk om verschillende taken te combineren.

Met de nieuwe 5ML-serie, met als vlaggenschip de 5130ML, introduceert John Deere de intelligentste en krachtigste smalle tractoren voor gebruik in hoogwaardige gewassen ooit. De 5ML-tractoren kunnen worden uitgerust met een uitgebreid John Deere technologiepakket voor precisielandbouw en leveren een maximaal vermogen van 134 pk.

Slim – Precisielandbouw voor hoogwaardige gewassen   
Om werken met speciale gewassen eenvoudiger te maken, biedt de 5ML een uitgebreid John Deere technologiepakket voor precisielandbouw. Een unieke functie is het geïntegreerde AutoTracTM-geleidingssysteem. Het AutoTracTM-display is direct geïntegreerd in het dashboard van de tractor, wat een extra activering of extra display overbodig maakt. Maar het bespaart vooral extra kosten. De uitrusting van de 5ML maakt het mogelijk om verschillende taken te combineren. Het geïntegreerde geleidingssysteem maakt het voor de bestuurder mogelijk om zelfs op lange dagen werk van hoge kwaliteit te leveren. Hij kan zich volledig concentreren op de werktuigen, terwijl de tractor zelf in het spoor blijft.

Vanwege politieke maatregelen moeten boeren hun werkproces steeds gedetailleerder documenteren, wat extra inspanningen vereist. Met het Gen 4-display dat optioneel beschikbaar is voor de 5ML, kan elke taak van de tractor eenvoudig worden gedocumenteerd en veilig verstuurd naar het Operations Center van John Deere, dat gratis beschikbaar is. Vanuit hier kunnen alle werkzaamheden worden overzien, gepland en geanalyseerd, waardoor de boer geïnformeerde agronomische keuzes kan maken. Met 1- Click-Go-AutoSetup van John Deere, kunnen instellingen voor de documentatie en uitvoering van de taken, zoals de dosering van een gewasbeschermingsmiddel, worden ingesteld via het Operations Center. Zodra de tractor het betreffende veld oprijdt, verschijnt de gedefinieerde taak op het display. De bestuurder hoeft dit alleen maar te bevestigen en hij kan aan het werk. 1-Click-Go-AutoSetup bespaart dus insteltijd en zorgt voor een foutloze documentatie.

Via het John Deere Operations Center, kan de 5ML verbonden worden met softwaretoepassingen van partnerorganisaties die locatiespecifieke landbouw mogelijk maken, specifiek voor hoogwaardige gewassen. Hierdoor is beoogd gebruik van invoer mogelijk, wat de productiekosten verlaagt. De 5ML is een pionier in precisielandbouw voor hoogwaardige gewassen.

Verder kan John Deere Connected Support de productieve tijd van de 5ML maximaliseren.  Met de nadrukkelijke toestemming van de klant, worden machinegegevens op afstand geanalyseerd terwijl de 5ML aan het werk is. Als er een onregelmatigheid wordt gedetecteerd, wordt de lokale John Deere dealer automatisch op de hoogte gesteld. Deze waarschuwt dan de klant voor het dreigende probleem, voordat dit nadelige gevolgen heeft voor de prestaties van de machine.

Sterk – De sterkste van de smalle John Deere tractoren   
De John Deere PowerTech Plus-motor in de nieuwe 5130 ML is een viercilinder van 4,5 liter met een solide koppelstijging van 30% en een maximaal vermogen van 134 pk. De mechanische PowerQuad Plus-transmissie heeft vier van de optionele acht onder belasting schakelbare versnellingen van de Powr8-transmissie. Bij het schakelen tussen groepen, wordt er automatisch geschakeld naar de juiste powershift-versnelling. Hierdoor en door het koppelingloze schakelen tussen groepen met de ontkoppelingsknop biedt de tractor een ongeëvenaard comfort.

De 5ML maakt niet alleen indruk met zijn motorvermogen, maar ook met zijn hydraulisch vermogen van 117 l/min. Hierdoor kunnen werktuigen die veel hydraulisch vermogenseisen vereisen direct verbonden worden met het hydraulisch systeem van de tractor, zonder dat daar een externe aftakasaangedreven hydropomp voor nodig is. Verder is er een combinatie van verschillende toepassingen mogelijk. Tijd kan bespaard worden door, bijvoorbeeld, bomen te snoeien en tegelijkertijd de bodem te bewerken. Bovendien, is de tractor klaar voor gebruik met voorladers.

Een speciale functie is de uitstekende hefcapaciteit van de 5ML, wat  neerkomt op een totaal van 4.900 kg aan de kogels van de hefinrichting achter. Op de hefinrichting voor is dit 2.900 kg, met een draagvermogen van 3.500 kg. Door de combinatie van een groot draagvermogen en een maximale hefcapaciteit kunnen grote werktuigen worden geïnstalleerd, wat de effectiviteit en productiviteit vergroot.

Bovendien valt de 5ML op door zijn robuuste ontwerp.  Spatborden, brandstoftank, achterlichtbehuizing en deurafdichtingen zijn gemaakt van staal en daardoor extra solide. De gladde randen van het ontwerp zorgen ervoor dat gewassen niet beschadigen tijdens het rijden door smalle doorgangen.

Veiligheid en gebruikscomfort       
De cabine van de 5ML is uitgerust met een elektronische joystick en een groot LCD-display in het dashboard. Dit zorgt voor een uitstekend overzicht van de tractorinstellingen en vergroot het comfort van de bestuurder. Dankzij de elektronische joystick zijn werktuigen eenvoudig en handig te bedienen. Met de iTec-functie voor kopakkerbeheer, wordt de bestuurder merkbaar ontlast door de automatisering van het werkproces bij het keren op de kopakker. Het categorie-4 cabinefiltersysteem (overeenkomstig EN 15695) dat in het dak van de cabine is geïntegreerd, is als optie verkrijgbaar en biedt bescherming tegen stof, aerosolen en dampen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De 5ML-tractoren kunnen besteld worden vanaf januari 2023.

AutoTrac display