Nieuws- en persberichten   12 november 2023

crop.zone en John Deere winnen Agrifuture Award

crop zone en John Deere winnen Agrifuture Award

Het Dual.Volt.24M prototype is gebaseerd op de getrokken John Deere R900-serie veldspuit.

Elektrisch onkruid- en bodembedekkersbeheer

crop.zone en John Deere hebben een DLG Agrifuture Concept-prijs gewonnen voor de Dual.Volt.24M – een technologie voor elektrische, systemische en herbicidenvrije gewasbehandeling met een werkbreedte van 24 meter.

Het nieuwe conceptuele systeem maakt desiccatie van gewassen alsmede niet-selectief onkruid- en bodembedekkersbeheer mogelijk en is een chemicaliënvrije oplossing met de functies van moderne spuitmachines voor gewasbescherming gecombineerd in één machine. Dit verhoogt de productiviteit, veelzijdigheid en bruikbaarheid van het huidige elektrische gewasbeheer. Elektrisch gewasbeheer bespaart gewasbeschermingskosten, vermindert de impact op het milieu en biedt een alternatieve oplossing voor toepassingen waarvoor synthetische chemicaliën niet beschikbaar zijn, niet zijn toegestaan of een beperkte effectiviteit hebben. Het behandelingsproces begint met het aanbrengen van een elektrolytoplossing (volt.fuel) om de geleiding van het gewas te verbeteren. Vervolgens worden speciaal ontwikkelde elektrische applicators door de planten gevoerd die een spanning tot 5500 volt kunnen leveren. De plant droogt vervolgens uit door de vernietiging van het water- en voedingsstofhoudende vasculaire stelsel in de plant.

"In samenwerking met John Deere zijn we in staat geweest om de werkbreedte te verdubbelen, wat sneller en tegelijkertijd nauwkeuriger gewasmanagement heeft mogelijk gemaakt," zegt Dirk Vandenhirtz, CEO van crop.zone. Het Dual.Volt.24M prototype is gebaseerd op de getrokken John Deere R900-serie veldspuit en maakt het mogelijk voor boeren om deze nieuwe aanpak voor gewasbescherming te combineren met de precisiespuittechnologie van John Deere. Jørgen Audenaert, Manager Productie Systeem Kleine Granen, Regio 2 van John Deere, zegt: “Dankzij de kennis van crop.zone op het gebied van elektrisch gewasbeheer en de expertise van John Deere op het gebied van precisielandbouw en spuittechnologie was het mogelijk om een prototype te ontwerpen voor een zeer veelbelovende aanvullende technologie voor duurzame gewasbescherming.”

De Dual.Volt.24M is op dit moment een conceptstudie. Het eerste prototype is gebouwd en getest. In 2024 zal crop.zone het prototype uitgebreid testen in verschillende toepassingen en onder een verscheidenheid van landbouwers.