De Gouden Maairegel

Als er slechts één regel hoefde te worden gevolgd bij het maaien van uw gras, zou het deze zijn: snij niet meer dan 1/3 van het gras per keer af.

Als u het eenvoudig wilt houden en iets wilt dat u gemakkelijk kunt onthouden, kunt u zich houden aan deze simpele vuistregel: probeer om niet meer dan een derde van de aanwezige bladlengte per keer af te maaien. Dit zeggen de experts erover:

"Hoe korter u maait, hoe vaker u moet maaien om de gewenste hoogte te behouden zonder meer dan een derde van de plant te vewijderen", zegt Peter Landschoot, gazonspecialst van Penn State. Hij merkt ook op dat een korter gemaaid gazon vaak meer onkruidproblemen kent omdat het bladerdek niet zo dik is. Een open bladerdek laat meer zonlicht door tot de bodem, waardoor onkruidzaden kunnen ontkiemen.

Als steeds wordt toegestaan dat gazons te lang worden en daarna extreem worden gemaaid, levert dat stress op voor het gras. Stress leidt ertoe dat het gras voedingsstoffen aan het wortelstelsel ontrekt, waardoor de wortels achteruit gaan, wat uiteindelijk een uitgedund, ongezond gazon oplevert, zegt Clint Waltz, gazonspecialist van de Universiteit van Georgia.