Het is lente: tijd voor viltbestrijding

Waar praten we over? De laag met dode grasvezels die in uw gazon ligt wordt vilt genoemd. Waarom u geen vilt wilt hebben en hoe u het kunt verwijderen.

Hebt u dat laagje met dood gras en andere organische overblijfselen, dat zich ophoopt in uw gazon tijdens de herfst en winter, wel eens opgemerkt? Het wordt vilt genoemd, en teveel ervan is slecht voor uw gazon, wat betekent dat u moet 'ontvilten', ook wel verticuteren genoemd.

Waarom is te veel vilt slecht? Omdat water en voedingsstoffen door de viltlaag niet meer kunnen komen waar ze nodig zijn – de wortelzone. Dus als u graag een gezond, dik en veerkrachtig gazon wilt hebben, is het tijd om eens goed naar die viltlaag te kijken. Een goede indicatie voor een teveel aan vilt is als uw gazon sponzig aanvoelt als u erop loopt.

De beste tijd om te verticuteren is tijdens de lente, na de actieve groeifase en nadat u het gazon een paar keer heeft gemaaid. Grassoorten voor warme seizoenen moeten later in de lente worden geverticuteerd, terwijl grassoorten voor koude seizoenen beter in de vroege lente en vroege herfst kunnen worden geverticuteerd.

Dus hoe kunt u vilt het best verwijderen? Als uw gazon niet al te groot is, kunt u gewoon een hark gebruiken.

Maar voor grotere gazons is er verticuteertechnologie verkrijgbaar voor uw X100: de 40 inch Thatcherator van John Deere. Deze machine verticuteert uw gazon effectief met 20 geveerde tanden, bovendien kan er maximaal 45 kg gewicht aan worden toegevoegd. Mocht u verharde paden moeten oversteken om bij het gazon te komen, zult u ook de transportmodus van de Thatcherator waarderen.