Opzakken of niet opzakken

OK, iedereen vindt een perfect gestofzuigd, superschoon, weelderig gazon zonder blaadjes en takjes erg mooi. Maar is dat wel altijd het beste voor uw gras?

Opzaksystemen zijn supercomfortabel en zeer efficiënt. Het is op een bepaalde manier zeer bevredigend om uw gazon te maaien en de rommel op te ruimen in één bewerking. Maar uiterlijk en gemak zijn maar één kant van de medaille als het om opzakken gaat.

Want maaisel bevat voedingsstoffen die uw gazon goed kan gebruiken. Maaisel is eigenlijk een mooie gratis meststof. Dus als uw insteek is om een gemanicuurd, blad-, takjes- en maaiselvrij gazon te behouden, moet u niet vergeten om te bemesten na het maaien, om de voedingsstoffen aan te vullen die u met het opzakken van het maaisel verwijdert.

Als u daarentegen een gazon hebt dat al lang niet meer is gemaaid, zou maaien met zij-uitworp of mulch-maaien kunnen leiden tot vilt, klompen maaisel, gazonziektes en kale plekken. In dat geval is opzakken de beste oplossing. Hoe sneller, hoe beter.

Dus waarschijnlijk, zoals met alles, is een gezonde balans het beste om na te streven. Maai regelmatig en laat het maaisel op het gazon achter, in ieder geval soms. Dit helpt u om uw gazon gezond en weelderig te houden op de lange termijn.