Een levensboom: hoe uit te zoeken en te planten

Wanneer u een boom plant, doet u dat niet alleen voor uzelf. Vaak zullen komende generaties ervan genieten en deze boom met u verbinden. Hieronder geven we een paar tips over het selecteren en planten van uw boom.

Als u de langdurige relatie in overweging neemt die u en uw familie welllicht zal hebben met de boom die u plant, is het een goed idee om het proces goed te overdenken. We hebben met experts gesproken en een paar belangrijke aantekeningen gemaakt:

1. De voorbereiding: licht, vocht, afmeting

U hebt het wellicht wel eens gehoord: bomen hebben ook gevoelens. Maar zelfs als ze die niet hebben, hebben ze beslist voorkeuren. Sommige houden van veel licht, andere minder. Sommige tolereren een zeer vochtige bodem, zelfs overstromingen. Als u wilt dat uw boom voorspoedig groeit, moet u uw beoogde locatie eens onder de loep nemen en onderzoeken welke boom daar goed kan groeien.

Het is ook zinvol om een aantal jaren vooruit te denken. Hoeveel ruimte is er beschikbaar en welke afmeting en vorm zal uw boom bereiken als deze volwassen wordt? Houd rekening met de juiste afstanden tot bouwwerken en andere bomen. Denk ook aan de bodem – bij sommige bomen groeien de wortels uit tot twee à drie maal de diameter van de boom zelf. Laat indien mogelijk deze ruimte vrij van leidingen en funderingen.

2. Wat zijn uw voorkeuren?

Denk over uw voorkeuren na: afmeting, vorm, bladtype, mooie bloesem, bladkleur in de herfst en andere eigenschappen. Bent u op zoek naar een snel groeiende boom? Zo ja, denk dan ook aan de nadelen – sierperenbomen hebben bijvoorbeeld prachtige witte bloemen, een schitterende herfstkleur en ze groeien snel. Maar de verbinding tussen de takken en de stam zijn zwak, na ongeveer 20 jaar zullen takken gaan afbreken. Doe wat onderzoek in het lokale arboretum of op websites van universiteiten.

3. Aankopen en planten

Nu u uw keuze hebt gemaakt, is het tijd voor de aankoop. Hiervoor zijn er een aantal opties – hieronder staan onze aanbevelingen: bomen met kluit in een jute zak als eerste, bomen in een pot als tweede en bomen met kale wortels als derde keus. Bij bomen met kluit in een jute zak reikt de keuze tot bomen van 3 tot 4 meter hoog, maar soms is het beter om niet de grootste bomen bij een kweker te kiezen. Als vuistregel geldt dat voor elke 2,5 cm stamdiameter het 1 jaar zal duren voordat de boom zijn wortelstelsel heeft kunnen herstellen van de verliezen door het overplanten. Dat betekent dat een grotere boom mogelijk meerdere jaren moet werken aan het herstel van zijn wortelstelsel en in deze periode weinig zal groeien. Een kleinere boom herstelt zich sneller en wordt mogelijk ook sneller groter.

De lente en de hersft zijn de beste perioden om een boom te planten, maar de bodem moet droog en zacht zijn, en niet te hard. Haast u zich niet om meteen aan het begin van de lente te planten, een lekker warme bodem is het beste om in te planten. Als u in noordelijke klimaten in de herfst plant, moet dat uiterlijk 6 - 8 weken voor het begin van de winter gebeuren, zodat de boom kan acclimatiseren.

Graaf een gat dat zo diep is dat de bovenzijde van de grond in de pot of de juten zak gelijk ligt met de bodem. Voor de beste resultaten kunt u de bodem rond de boom losmaken over een gedeelte van 2 tot 3 maal de diameter van het gat, zodat het voor de wortels gemakkelijker wordt zich vast te zetten. Zodra de boom in het gat staat, dient u indien mogelijk draadgaas, jute en touwtjes te verwijderen. Snij in ieder geval de bovenste jutelaag weg, zodat water bij de wortels kan komen.

Na het vullen van het gat met aarde moet u rijkelijk besproeien, zodat de grond zich kan zetten. Afhankelijk van de locatie en de afmeting hebben nieuw geplante bomen ongeveer 40 tot 60 liter water per week nodig. Door een laag van ongeveer 10 cm organische mulch, bijvoorbeeld houtsnippers, in een cirkel van 1 meter rond de nieuw geplante boom te leggen, kunt u ervoor zorgen dat vocht wordt vastgehouden en onkruidgroei wordt tegengegaan. Houd ongeveer 10 cm rond de stam vrij van mulch.

Als de boom geplant is, hoeft u alleen nog water te geven. Bemesten en snoeien (tenzij er beschadigde of zieke takken aanwezig zijn) kan wachten totdat het wortelstelsel is aangeslagen.