Een natuurlijke onkruidbestrijder

Mulchen heeft vele voordelen. Behalve het verminderen van onkruidgroei zorgt mulchen ook voor het behoud van bodemvochtigheid, verbetering van de bodemgezondheid en -vruchtbaarheid, en verbetert mulchen het uiterlijk van uw tuin.

Mulchen houdt onder andere in dat u de bodem in uw plantenbedden bedekt met natuurlijke materialen als schorsschilfers. Met deze organische tuinbouwmethode wordt de bodem beschermd en worden voedingsstoffen aan de bodem toegevoerd.

Wind, weer en droogte: de bodem in uw plantenbedden is blootgesteld aan vele externe invloeden. Daarom kan het nuttig zijn om een beschermlaag aan te brengen in de vorm van zogenaamde mulch. Tuiniers hebben dit principe geleerd uit de natuur – want in de natuur bestaat er praktisch geen kale grond: een natuurlijke bodem is bedekt met bladeren, gebroken takjes, planten of een laagje humus. Als u op de juiste wijze mulch aanbrengt, blijft de bodem vochtig, kan de wind de bodem niet uitdrogen en verdampt het water niet zo snel. En regen wordt goed door de bodem opgenomen, die bovendien niet door de regen wordt weggespoeld. De beschermlaag dient tevens als warmtedeken en kan daardoor de groei van uw planten versnellen, waarbij deze de groei van onkruid voorkomt. Bij fruit- en groenteplanten, die met name van warmte houden, kan mulch zelfs de opbrengst verhogen.

Nuttige helpers als wormen, bacteriën en micro-organismen maken de bodem onder de mulchlaag los en verteren de organische deklaag van tuinsnoeisel en dergelijke, waardoor voedingsstoffen aan de bodem worden toegevoegd en de humuslaag wordt vergroot. Bij een plantenbed met een goede mulchlaag hoeft u minder te sproeien en minder tijd te besteden aan het losmaken van de bodem.

Met de praktische aanhangwagen die optioneel verkrijgbaar is voor uw X100 kunt u ook grotere hoeveelheden mulch snel en comfortabel naar uw plantenbedden vervoeren.