Uw tuin: Vol in bloei het hele seizoen

Met een beetje onderzoek en planning kunt u van de vroege lente tot de late herfst doorlopend kleurige bloemen in uw tuin hebben. Laten we eens kijken hoe u dit voor elkaar krijgt.

Is u dit wel eens overkomen? Vol enthousiasme ging u aan het begin van de lente naar het tuincentrum en kocht u al die prachtig bloeiende planten die er zo uitnodigend stonden. U was klaar om uw tuin om te toveren in een zomers paradijs. U hebt alles geplant en het zag er fantastisch uit. Voor een tijdje. Slechts een paar maanden later bloeide er niets meer, uw mooie tuin ziet er nu niet meer uit.

Maar zoiets hoeft niet te gebeuren. In plaats van impulsief te gaan kopen, kunt u beter de tijd nemen en u laten adviseren door experts in uw lokale winkel. Op basis van de omstandigheden in uw tuin kunnen zij u precies vertellen wat u het best kunt planten, zodat er op elk moment in het seizoen de goede hoeveelheid kleur in uw tuin is te zien.

Het is een goed idee om dit methodisch aan te pakken en een gedetailleerd plan te maken voor het verzamelen van een mix met planten uit elk van de volgende categorieën: korte, middellange en lange planten; planten met een vol bladerdek tijdens het hele seizoen; en planten die bloeien in de lente, vroege zomer, midzomer, late zomer en de herfst. Om uw tuin betaalbaar, duurzaam en onderhoudsarm te houden, moet u proberen om meerjarige planten te nemen in plaats van éénjarige planten.

Kies uw favoriete kleuren en maak groepjes van planten die samen bloeien. U kunt bijvoorbeeld een groepje maken met planten die in juni bloeien, zoals pioenrozen, sommige Siberische irissen en ridderspoor aan één zijde van het bloembed, en een andere groep planten die ook in juni bloeien aan de tegenoverliggende zijde. Het resterende gedeelte van het bed kunt u vullen met de groene bladeren van planten die later bloeien. Als er overal te veel bloemen zichtbaar zijn, krijgt het oog geen rust. Met deze opzet kan uw oog 'landen' en genieten van de bloemenpracht.

Indien mogelijk moet u alles in de lente tegelijk kopen en planten. Waar u uw planten neerzet, is uw eigen keuze – gebruik uw fantasie en experimenteer een beetje: U kunt bijvoorbeeld alle potten eerst rondschuiven totdat u de opstelling mooi vindt. Lange, middellange en korte stokken en gekleurde vlaggen kunnen u helpen om de planthoogte en de bloeitijd te laten zien, omdat veel planten nog groen zijn. Een idee is om de planten zeer dicht op elkaar te zetten. Hierdoor krijgt u een maximaal aantal bloemen per vierkante meter, heeft onkruid minder kans en kunnen planten niet te ver uitspreiden, wat weer minder onderhoud betekent.

Dus dit is het recept: Besteed een beetje tijd aan de planning en voer het plan uit, geniet ervan en maak u niet druk over perfectie. Geniet van het proces en u zult de resultaten prachtig vinden.