Leiders uit het verleden

Portret van Robert Lane

Robert W. Lane

Voorzitter en CEO

2000-2009

Robert W. Lane ging in februari 2010 met pensioen als voorzitter van de raad van bestuur van Deere & Company. Hij was de opvolger van Hans W. Becherer die in augustus 2000 terugtrad als voorzitter. Lane diende ook als John Deere's CEO van 2000-2009, en werd opgevolgd door Samuel R. Allen als zowel CEO als voorzitter.

Lane kwam in 1982 bij John Deere na een carrière in de mondiale bankwereld. Hij gaf leiding aan verschillende takken binnen de Worldwide Construction Equipment Division en diende later als president en chief operating officer van Deere Credit, Inc. In 1992 ging hij over naar de Worldwide Agricultural Equipment Division waar hij, als senior vice president, leiding gaf aan machineactiviteiten in Latijns-Amerika, Australië, Oost-Azië en Zuid-Afrika.

Lane werd in 1996 verkozen tot chief financial officer en verhuisde twee jaar later naar Duitsland. Hier gaf hij, als directeur, leiding aan Deere's activiteiten voor landbouwmachines in Europa, Afrika, het Midden-Oosten, India en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Hij keerde in 1999 terug naar de Verenigde Staten als president van de Worldwide Agricultural Equipment Division. Daarna werd hij benoemd tot Deere & Company’s President en Chief Operating Officer.

Tijdens zijn leiderschap begeleidde Lane Deere naar een recordgroei en -succes. Deere & Company's netto inkomen bereikte ongekende niveaus voor vijf opeenvolgende jaren, tot een bedrag van meer dan 2 miljard euro in 2008. Inkomsten werden meer dan twee keer zo hoog tussen 2000 en 2008.

Lane zette het SVA-model op, waarmee het bedrijf wereldfaam bereikte in asset efficiency en rendement op investeringen. Zijn focus op wereldwijde uitbreiding leidde tot aanzienlijke investeringen in de hele wereld, met name in Brazilië, India en China. De traditionele fabrieken van Deere werden verbouwd en gemoderniseerd en tegelijkertijd werden de dealerorganisaties van Deere aanzienlijk verbeterd om in de geavanceerde behoeften van klanten te voorzien.

Lane wilde wereldwijd het beste talent van allerlei achtergronden aantrekken en behouden. Hij was dan ook de drijvende kracht achter het prestatiebeheersysteem, het proces van leiderschapsontwikkeling en het wereldwijde teamverrijkingsinitiatief van het bedrijf.

Momenteel is Lane lid van de raad van bestuur van BMW AG, General Electric Company, Northern Trust Corporation en Verizon Communications Inc. Daarnaast is Lane commissaris bij de University of Chicago. Hij is eredirecteur van de Lincoln Park Zoo, Chicago, nationaal directeur van de Lyric Opera of Chicago en lid van de Council on Foreign Relations in New York.

Geboren in Washington, D.C. (1949), studeerde Lane af bij het Wheaton College in Illinois (1972), en behaalde hij een Master of Business Administration bij The University of Chicago Graduate School of Business (1974). Hij en zijn vrouw, Patricia, hebben drie volwassen kinderen en wonen in Chicago, Illinois.

Deere & Company (NYSE: DE) is een wereldwijde leider op het gebied van geavanceerde producten en diensten en is gericht op het succes van klanten die op allerlei manieren zijn verbonden met het land - bewerken, oogsten, omvormen, verrijken en bebouwen van het land om te voldoen aan de dramatisch stijgende vraag naar voedsel, brandstof, huisvesting en infrastructuur op mondiaal niveau. Sinds 1837 heeft John Deere innovatieve producten van superieure kwaliteit geleverd, voortbouwend op een traditie van integriteit. Ga voor meer informatie over John Deere naar zijn wereldwijde website op www.JohnDeere.com.