Leiders uit het verleden

Portret van William Hewitt

William Hewitt

President

1955-1964

Voorzitter

1964-1982

De zesde president van John Deere, William Hewitt, was het laatste lid van de familie Deere die het bedrijf zou leiden. Hewitt was afkomstig uit Californië en behaalde een graad in economie bij de University of California te Berkeley. Hij ging een jaar naar Harvard Business School, maar had te weinig geld om zijn opleiding te voltooien.

Nadat hij vier jaar bij de Navy had gediend, trad Hewitt in dienst bij de Pacific Tractor & Implement Company. In 1948, kort na zijn huwelijk met Patricia Wiman, de dochter van Charles Deere Wiman, wisselde hij met enige aarzeling naar Deere & Company als regiomanager in Californië.

Hewitt kreeg al snel een reputatie als iemand die iets snel kan oppikken en als een goede leider die rust uitstraalt onder druk. Hij werd in 1950 tot directeur benoemd, en al in 1955 werd hij unaniem verkozen voor de nieuwe functie van executive vice president. Twaalf dagen na de dood van zijn schoonvader in mei 1955 werd Hewitt verkozen tot president van Deere & Company.

Onder Hewitt's leiderschap zette John Deere de eerste stappen op weg naar een multinationale onderneming. In 1956 verwierf de onderneming de meerderheid van aandelen in de trekkerfabriek van Lanz in Mannheim, Duitsland, en kocht land in Monterrey, Mexico, voor een nieuwe trekkerfabriek.

Gedurende de volgende twee decennia zette de onderneming haar internationale groei voort. Rond 1970 had Deere & Company vestigingen in Argentinië, Venezuela, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en West-Europa, Australië, Japan, Zuid-Afrika, China en het Midden-Oosten.

Hewitt gaf leiding aan het integreren van de nieuwe vier- en zescilinder trekkers in Deere-productlijn. Zeven jaren van ontwikkeling vonden hun hoogtepunt in de spectaculaire introductie van de modellen – onder de naam "New Generation of Power" – bij een historische dealershow in Dallas in 1960.

Ook nam Hewitt het initiatief tot de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de onderneming. Nadat was besloten dat de hoofdvestiging in Moline, Illinois, zou blijven, selecteerde Hewitt de befaamde Finse architect Eero Saarinen voor het ontwerp van het gebouw. Het markante nieuwe Deere Administrative Center werd geopend in 1964, en is vaak genoemd als een van 's werelds beste architectonische ontwerpen.

William Hewitt trad terug in 1982 en werd dat jaar benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Staten in Jamaica. Hij overleed in 1998 op de leeftijd van 83 jaar.

Deere & Company (NYSE: DE) is een wereldleider op het gebied van leveren van geavanceerde producten en diensten en is toegewijd aan het succes van klanten wiens werk verbonden is met het land – zij die het land bewerken, oogsten, omvormen, verrijken en erop bouwen om wereldwijd aan de dramatisch stijgende vraag te voldoen naar voedsel, brandstof, huisvesting en infrastructuur. Sinds 1837 heeft John Deere innovatieve producten van superieure kwaliteit geleverd, voortbouwend op een traditie van integriteit. Ga voor meer informatie over John Deere naar zijn wereldwijde website op www.JohnDeere.com.