/ / / / De ploeg van John Deere

De ploeg van John Deere

De ploeg waarmee het begon

John Deere-ploegIn 1837 had onze grondlegger John Deere een gewone smederij en maakte hooivorken, hoefijzers en andere benodigdheden voor het leven op de prairie.

 

Op een dag kreeg hij een kans dankzij een gebroken stalen houtzaagblad. Hij wist dat boeren in zijn woonplaats Grand Detour, Illinois, hun werk moesten onderbreken om de kleverige prairiegrond van hun smeedijzeren ploegen af te schrapen. Hij wist ook dat de grond vanzelf van een gepolijst stalen strijkbord zou afglijden. Staal was zeldzaam in zijn woonplaats, dus maakte Deere een strijkbord van het tweedehands zaagblad.

 

Hoewel de originele ploeg slechts een fractie van het werk kan doen dat boeren aankunnen met moderne grondwerktuigen, was de ploeg voor die tijd een echt stukje high-tech. Volgens "John Deere's Company," een boek van by Wayne G. Broehl, Jr., was het materiaal dat Deere gebruikte, niet het enige dat ongewoon was aan de ploegen. Het strijkbord had ook een andere vorm dan de strijkborden van die tijd. "Het is in wezen een parallellogram dat in een holronde vorm is gebogen. Deere moet lang hebben gewerkt aan de vorm, aan de speciale ronding van zijn strijkbord, omdat de vorm bepalend is voor hoe goed de grond wordt omgewerkt nadat de schaar de voor heeft getrokken."

 

Deere bleef zijn producten voortdurend testen en wijzigde zijn ontwerpen op basis van suggesties van zijn klanten. Zijn onderzoek had resultaat en in 1849 had hij een bloeiend bedrijf - hij produceerde 2000 ploegen in dat jaar.