/ / / / Onze voormalige leiders

Onze voormalige leiders

Onze voormalige leiders

John Deere

 

John Deere

Oprichter en president
1837-1886

 

 

 

 

 

John Deere ontwikkelde de eerste commercieel geslaagde zelfschurende stalen ploeg ontwikkelde. Zijn verhaal gaat vrijwel gelijk op met de kolonisatie en ontwikkeling van de Midwest van de Verenigde Staten.


Deere werd op 7 februari 1804 geboren in Rutland, Vermont als derde zoon van William Rinold Deere en Sarah Yates Deere. In 1805 verhuisde het gezin naar Middlebury, Vermont, waar William als kleermaker aan de slag ging. In 1808 voer hij naar Engeland om zijn rechten op een erfenis te claimen en zijn gezin een beter leven te kunnen bieden. Er is nooit meer iets van hem vernomen, men denkt dat hij op zee is gestorven.


John Deere werd grootgebracht door een moeder met een klein inkomen en voor zover wij weten bleef zijn opleiding beperkt tot een openbare school in Vermont. Toen hij 17 ging hij in de leer bij een smid. Dat vak oefende hij uit op verschillende plekken in Vermont.


In 1837 kreeg Deere te maken met verslechtering van de zakelijke vooruitzichten in Vermont terwijl hij voor een jong gezin moest zorgen. Hij reisde alleen af naar Grand Detour, Illinois, om een nieuwe start te maken. Hij was vindingrijk en werkte hard en daarom was er direct vraag naar zijn vaardigheden als smid.


De pionierende boeren hadden de grootste moeite om de zware, plakkerige prairie-aarde te ploegen met de gietijzeren ploegen die waren ontworpen voor de lichte, zanderige grond van New England. John Deere was ervan overtuigd dat een zwaar gepolijste ploeg met de juiste vorm zichzelf zou kunnen schuren bij het trekken van voren. In 1837 maakte hij een dergelijke ploeg met behulp van een gebroken zaagblad.


In 1841 produceerde Deere jaarlijks 100 ploegen. In 1843 ging hij een samenwerking aan met Leonard Andrus om meer ploegen te produceren en zo tegemoet te komen aan de groeiende vraag.


In 1848 stopte Deere zijn samenwerking met Andrus en verhuisde hij het bedrijf naar Moline, Illinois, waar waterkracht en kool te vinden waren en transport goedkoper was dan in Grand Detour. In 1850 werden ongeveer 1600 ploegen gemaakt en het bedrijf produceerde al snel andere gereedschappen als aanvulling op de stalen ploeg.


In 1858 droeg Deere de leiding van zijn bedrijf over aan zijn zoon Charles, die tot dan vice president was geweest. John Deere behield de titel president van het bedrijf, maar richtte zijn aandacht nu op civiele en politieke activiteiten.


John Deere was tijdens zijn gehele loopbaan in Moline actief in openbare functies. Hij was onder andere de tweede president van de National Bank of Moline, directeur van de Moline Free Public Library, actief lid van de First Congregational Church en twee jaar burgemeester van de stad.


John Deere stierf thuis in Moline op 17 mei 1886.


Deere & Company (NYSE: DE) is wereldwijd toonaangevend als leverancier van geavanceerde producten en services en is toegewijd aan het succes van klanten die zijn verbonden aan het land: zij die verbouwen, oogsten, transformeren en verrijken en op het land bouwen om te voorzien in de dramatisch toenemende vraag naar voedsel, brandstof, beschutting en infrastructuur. Sinds 1837 heeft John Deere innovatieve producten van superieure kwaliteit geleverd, voortbouwend op een traditie van integriteit. Bezoek John Deere op de wereldwijde website op www.JohnDeere.com voor meer informatie.